14 lokakuuta, 2018

Tuota... blogin nimi perustuu... mihin?

Näin sunnuntain kunniaksi pikkujuttu vain eli blogin nimi on kaivettu vanhasta vuoden 1952 Aku Ankka sarjakuvalehden tarinasta (tosin en sentään tuolloin 50-luvulla ihan vielä ollut sitä itse lukemassa). Kun taivaalta satoi rahaa on Carl Barksin käsikirjoittama ja piirtämä tarina, alkuperäiseltä nimeltä A Financial Fable tai The Cyclone Money Crib, ja se ilmeistyi ensimmäisen kerran maaliskuussa 1951 Walt Disney's Comics and Stories lehden numerossa 126. Ja kuten huomataan, niin kyseinen tarina tosiaan julkaistiin lähes tuoreeltaan meilläkin.

kuva: antikvariaatti makedonia

Ajatus siitä, että pyörremyrsky tulisi ja veisi koko omaisuuden mukanaan taivaan tuuliin tuntui tuolloin sekä hauskalta että hurjalta ja pikku-oraakkelille tämä tarina jäi siten mieleen yhtenä parhaimmista. Näin jälkikäteen on hauska huomata, että ihan kaikki nyanssit eivät tuolloin kuitenkaan nuorelle lukijalle auenneet. Tarinasta on tehty jos jonkinlaisia tulkintoja ja muun muassa norjalainen taloustieteen professori Gunnar Bårdsen on nähnyt tässä sarjakuvassa(!) yhtäläisyyksiä Milton Friedmanin talousteorioiden kanssa ja ankisti Jon Gisle taas on puolestaan kuvannut tarinaa perinteisenä kapitalistisen talousjärjestelmän puolustuspuheena (edellä mainitut vapaasti lainaten wikipediasta).

kuva: lambiek comiclopedia

kuva: interwebsin ihmeelliset syöverit

Ajatuksia voisi kyllä niin halutessaan peilata nykyaikaan ja vaikkapa kovasti välillä esillä olevaan perustulomalliin ja vertailla vähän ajatuksia tähän tarinaan ja siihen kuinka ihmiset eivät innostukaan enää työnteosta saatuaan taivaalta tipahtaneena rahaa yllättäen ja pyytämättä syliinsä, ja mitä se taas merkitsee yhteiskunnalle ja sen toimivuudelle. Mutta taidan kuitenkin itse pitäytyä poissa politiikasta ja lukea tarinan edelleen ainoastaan hauskana sarjakuvana :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti