16 lokakuuta, 2018

Seurannassa osa 2: PayPal

PayPal Holdings, Inc. julkaisee Q3:n tuloksensa tämän viikon torstaina 18.10.2018, joten muutama sananen tästä seurannassani olevasta fintech sektorin yhtiöstä. Niille, joille tuo sana on vieras, niin fintech on yhtä kuin Financial Technology (finanssiteknologia) ja tarkoittaa perinteisemmän esimerkiksi lainaustoimintaan keskittyvän (kivijalka)pankkitoiminnan sijaan enemmän sekä netissä että mobiilisti tapahtuvaan maksamiseen liittyvään teknologiaan ja alustaratkaisuihin keskittyvää toimintaa ja sisältää yrityksiä kuten vaikkapa kovasti hypetetty Square (NYSE:SQ) ja myös perinteisempiä firmoja, kuten korttimaksamisen pioneerit Visa (NYSE:V) ja Mastercard (NYSE:MA). Tämä on sarjan toinen raapustus ja hieman hassua on se, että olen kirjoittanut nyt pariin otteeseen yrityksistä, jotka eivät maksa osinkoa ja jotka siltä osin vähän sotivat mainostamaani sijoitusfilosofiaa vastaan :-)

PayPal lienee tuttu kaikille edes joskus netin kautta ostoksia tehneelle. Itse olen ensimmäisen kerran PayPalia käyttänyt tämän vuosituhannen alussa eBayn kautta ensimmäisiä ostoksia tehdessäni. Kokemusta palvelusta on siis kertynyt pitkältä ajalta ja itselläni ne ovat olleet 100% positiivia ja ongelmattomia (toki erilaisiakin kokemuksia on ja olen niistä lukenut). Lähtökohdat yritykseen sijoittamisessa olisivat siis tältä osin kuitenkin omalla kohdallani kunnossa, koska pystyn ymmärtämään yrityksen liiketoimintamallin riittävän hyvin ja omaan yli 15 vuoden omakohtaisen käyttökokemuksen yrityksen tarjoaman palvelun käyttämisestä.

Vähän historiaa tähän väliin. Vuonna 1998 Confinity nimisenä alun perin perustettu yritys listautui pörssiin vuonna 2002, mutta sitä ennen oli ehtinyt jo tapahtua muutamia mielenkiintoisia asioita. Confinity yhdistyi vuonna 2000 X.com nimisen verkkopankkipalveluja tarjonneen yrityksen, ja sen silloisen kovan kilpakumppanin, kanssa ja tämän yrityksen perustaja ja suurin osakkeenomistaja oli - ei enempää eikä vähempää - herra nimeltä Elon Musk. PayPal taas oli tuolloin vain yksi tuote Confinityn tuotevalikoimassa, jonka avulla siirrettiin rahaa erilaisilla tuon ajan tekniikoilla (muun muassa ensi vaiheessa hyödyntäen kämmentietokoneiden infapunaportteja ja jep, kuulostaa nykyajan teknisiin ratkaisuihin tottuneelle varmasti aika erikoisen vaivalloiselta). Musk joka tapauksessa näki sähköisen maksuliikennesektorin huiman potentiaalin, koska loppuvuodesta 2000 (päädyttyään X.Comin toimitusjohtajaksi silloisen toimitusjohtaja Bill Harrisin erottua erimielisyyksien takia) hän lopetti kaiken muun nettipankkitoiminnan ja päätti keskittyä ainoastaan PayPalin kehittämiseen. Pian tämän jälkeen Peter Thiel syrjäytti Muskin X.comin toimitusjohtajana ja koko firman nimi muutettiin vuonna 2001 PayPaliksi (edellä mainittu vapaasti lainaten täältä). Ja tosiaan vuonna 2002 yritys siis listautui pörssiin noin $800 miljoonan dollarin valuaatiolla nimen ollessa PayPal alkuperäisen Confinityn sijaan.

Ja koska PayPalin alkuvuosina vauhtia ja tapahtumia riitti, niin vuonna 2002 eBay ilmoitti ostaneensa PayPalin $1,5 miljardin dollarin hinnalla. Kauaa ei yritys siis ehtinyt olla julkisesti listattu pörssiyhtiö. PayPalin pörssitarina sai reilut 10 vuotta myöhemmin siinä mielessä päätöksen, kun loppuvuodesta 2014 ilmoitettiin, että PayPal irtautuu emoyhtiö eBaystä ja että se listautuu uudelleen pörssiin vuonna 2015. Näin tapahtuikin heinäkuussa 2015 ja valuaatio tällä kertaa olikin jo $46,6 miljardia dollaria. Tällä hetkellä PayPalin markkina-arvo on reilut 91 miljardia dollaria eli kehitys on siinä mielessä ollut aika nousujohteista.

Jälleen kerran tarkemmat liiketoimintaan liittyvät numerot kannattaa jokaisen itse tarkistaa ja arvioida vaikkapa Yahoo Financen avulla tai PayPalin omien sivujen monipuolisista materiaaleista. Tutkitaan kuitenkin kevään 2018 investor presentation matskua vähän ja nostetaan siitä esille itseäni kiinnostavia asioita, pointteja ja tulevaisuuden kehitykseen (mielestäni positiivisesti) liittyviä ajureita:




Kaikki ylempänä olevat kuvakaappaukset on otettu 24.5.2018
päivätystä PayPal's 2018 Investor Day -materiaalista.

Tämän jälkeen tapahtunut ruotsalaisen iZettlen (https://www.izettle.com/) ostaminen on mielestäni vielä erikseen maininnan arvoinen asia. Hinta oli kova, mutta ilmeisesti Square ja sen pienyrityksille tarjoama maksu-/päätelaitepalvelu nähtiin niin merkittävänä haasteena, että iZettlestä oltiin valmiita maksamaan maltaita. Toki iZettlen kautta PayPal saa jalansijaa ensisijaisesti Euroopan markkinoille ja muuallekin maailmalla, jonne iZettle on jo ehtinyt levittäytyä. Lisäksi PayPalin tuotevalikoimasta ei vastaavaa palvelua vielä - ainakaan tässä mittakaavassa tai yhtä hyvänä - löytynyt, joten siinä mielessä hankinta ei kilpaile olemassa olevan tuotteen kanssa. Firmalla on siis näkyvimpänä tuotteenaan maksupääte, jonka kautta voi maksaa muun muassa Apple Payllä, Samsung Payllä, and Android Payllä. Lisäksi pakettiin kuuluu tarvittavaessa kokonainen kassa- ja laskutusjärjestelmä sekä myös ohjelmisto verkkokaupan ylläpitoon/hallintaan. Tuotteen avulla voi myös seurata vaikkapa varastosaldon kehitystä tai myyntitilastoja ja muita vastaavia tällaiseen tuotteeseen kuuluvia asioita, sekä siihen voi hankkia kuittitulostimia, erillisiä viivakoodinlukijoita jne.

https://www.izettle.com/fi/kassajarjestelma

Loppuun vielä yksi mielestäni mielenkiintoinen asia: PayPal lokalisoi peruspalvelunsa meillekin eli PayPaliä itsessään on voinut käyttää suomenkielisenä tämän vuoden toukokuusta lähtien. Tällä voi olla merkitystä joillekin, mutta olettaisin, että suuri osa käyttäjistä ei ole tätä sinänsä kaivannut ja itse käytän lähes palvelua kuin palvelua muutenkin aina tuolla "kolmannella kotimaisella". Joka tapauksessa tämä antaa uskoa siihen, että PayPal pitää Suomeakin sen verran potentiaalisena markkinana, että palvelu kannattaa tänne pohjolan perukoille asti lokalisoida.

Tulevaisuudessa, kun osakkeen arvostus lähestyisi omaa kohtuullisena pitämääni arvostustasoa, PayPal todennäköisesti päätyisi salkkuuni, mutta tällä hetkellä ja näillä korkeilla kertoimilla en ole yritykseen valmis sijoittamaan. Saa nähdä tuleeko tämä olemaan tulevaisuudesta käsin katsottuna hyvä vai huono päätös. Joka tapauksessa torstainen Q3:n tulosjulkaisu tulee olemaan mielenkiintoista luettavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti