28 lokakuuta, 2018

Miksi sijoitan ainoastaan USA:n osakemarkkinoille?

Ajattelin tässä hieman avata muutamia pointteja sen osalta, että miksi itse sijoitan tällä hetkellä - ja varmasti tästä eteenpäinkin - ainoastaan Yhdysvaltojen osakemarkkinoille. Pitemmittä puheitta mennään suoraan asiaan.

-1-
Kotimaamme pörssimme valitettavasti nyt vain on aika pikkuruinen ja sijaitsee vieläpä Euroopan perukoilla, ihan läntisen maailman itärajalla. Tarjolla olevien sektoreiden ja eri toimialojen vähyys pistää silmään, kun listoja tarkemmin tutkii. Täällä kun tuntuu olevan aika pitkälti tarjolla vain konepajateollisuutta, kaivostoimintaa, metsäteollisuutta ja muuta perusteollisuutta. Finanssialalta löytyy toki hyviä toimijoita ja muutama rakennusalan firmakin on. Toki nyt viime vuosina on pörssiin saatu (ehkä vähän surullisen kuuluisastikin lopulta) myös pelialan firmoja ja nyt mahdollisen nousukauden loppuolella ties-mitä-muitakin-firmoja, ja onhan meillä tuossa aikaisemmassa kirjoituksessani mainitsemani Revenio Group vaikkapa terveysteknologiasektoriaa hienosti edustamassa. Kotipizzakin löytyy pörssistä tavallisille ihmisille tuttuna ruokapaikkana, ja siten tuttuna ja varmasti mukanava potentiaalisena sijotuskohteena, mutta vähän yksinäinen sekin on. Kokonaisuutena sijoittajalle, joka sijoittaa ainoastaan kotimaan pörssiin, on tarjolla omasta mielestäni pääosin kuitenkin aika kuivia sijoituskeissejä.

-2-
Tästä päästäänkin seuraavaan kohtaan eli noudatin pitkään ohjetta sijoittaa niin sanotusti lähellä omaa elämääni oleviin yrityksiin ja varsinkin sellaisiin, joiden osalta ymmärsin mitä ne tekevät. Hyvä neuvo, ei siinä mitään. Mutta ymmärsinkö ihan oikeasti mitä joku konepaja tai metsäfirma tekee? Tuskin. Luulin silti olevani jotenkin parempi sijoittaja, paremmassa asemassa muihin sijoittajiin verrattuna ja paremmin perillä sijoituskohteistani, koska omistin vain kotimaassamme listattujen yritysten osakkeita. Todellisuudessa en ollut edes kiinnostunut siitä mitä ne tekevät. Joku pakkauspahvi tai piikiekko ei olisi voinut oikeasti yhtään vähempää minua edes kiinnostaa tuotteena 😅 Tämä taas merkitsi sitä, että en jaksanut edes lukea yritysten osavuosikatsauksia tai vuosikertomuksia. Ja tämä on mielestäni todella huono merkki aina ja osoitus siitä, että sijoittaja on sijoittanut väärään yritykseen / sektoriin / toimialaan.

-3-
Kun nyt mietin sitten Yhdysvalloissa sijoittajalle tarjolla olevia yrityksiä, niin lista alkaa heti tuntua ainakin minulle itselleni mielenkiintoisemmalta: Nike, Coca-Cola, Pepsi, Microsoft, Apple, Disney, Starbucks, Netflix, McDonald's, Activision Blizzard, Boeing, Alphabet, Amazon, Facebook, Twitter, Visa, Mastercard, PayPal, Procter & Gamble... listaa voisi jatkaa loputtomiin. Tähän päälle tunnettuja lääkealan yrityksiä, finanssialaa, autoteollisuutta, retail-sektoria ja ties mitä. Mikä tässä on yhteistä, niin itse tunnen huomattavasti paremmin, tai omaan omakohtaista kokemusta, monesta näistä edellä mainitusta, vaikka ensi alkuun nopeasti asiaa ajatellen voisi kuvitella tilanteen olevan juuri toisin päin (siis Suomi vs USA). Yhdysvallat tarjoaa siis pääsyn kiinni maailman isoimpiin ja tunnetuimpiin "brändeihin" ja samalla omien alojensa markkinajohtajiin. Näistä ylempänä mainituista omistan (kuten aikaisemmin on tullut kerrottua) Disneyä, joka on heti itselleni sijoituskohteena huomattavasti mielenkiintoisempi kuin vaikkapa joku pakkauskartonkia tekevä firma. En todellakaan halua tässä sanoa pahaa sanaa yhdestäkään kotimaisesta yrityksestä, mutta minä itse jaksan kiinnostua esimerkiksi juuri Disneyn tekemisistä, menen mielelläni elokuvateatteriin katsomaan Disneyn elokuvia ja jaksan myös lukaista läpi Disneyn osavuosikatsaukset samoin kuin vuosikertomukset.

-4-
Tämä kuuluu mielestäni vähän samaan pakettiin edellisen kanssa. Yhdysvaltojen markkinan kautta voi niin halutessaan sijoittaa myös vaikkapa kiinalaisiin firmoihin, kuten vaikkapa Alibaba (NYSE:BABA) ja Tencent (OTC:TCEHY), mutta tämä on huomattavan riskipistoista ottaen huomioon sekä Kiinan yksipuoluejärjestelmän ja geopoliittiset riskit yleensäkin että nyt päällä olevan kauppasodan uhan (tai sanotaanko, että täysillä päälle iskevän kauppasodan uhka). Lisäksi kannattaa huomoida, että kiinalaisten teknologiasektorin yritysten osalta muilla-kuin-kiinalaisilla ei ole mahdollisuutta suoraan omistaa näitä yrityksiä eli omistamisen väliin tulee niin sanottu VIE-rakenne ("variable interest entity"), joka erittäin paljon yksinkertaistettuna tarkoittaa sitä, että jos omistaisin vaikkapa yhden Alibaban osakkeen Nyseen listattuna ADR:nä ("american depositary receipt"), niin omistaisin oikeasti vain esimerkiksi Caymansaarille pystyyn pistetyn - sinänsä aivan täysin laillisesti perustetun ja laillisesti toimivan  - "Holding Companyn" osakkeen, jonka kautta olisin tuon ADR:ni mukaisesti oikeutettu taustalla olevan yhtiön - tässä tapauksessa siis Alibaba - osuuteen mahdollisesta voitosta. En siis kuitenkaan missään tilanteessa oikeasti omistaisi Alibabaa. Ja vielä huomiona: tuo edellinen on siis todella paljon yksinkertaistettu versio koko asiasta eli kannattaa tutustua aiheeseen tarkasti jos on Kiinan markkinoille tällä tavalla sijoittamassa.

-5-
Jos mietitään sijoitussalkkua pelkästään valuutan kannalta, niin olen itse mieluummin 100% kiinni dollarissa kuin eurossa. En tiedä osaisinko oikeasti perustella tätä, mutta pidän asiaa jotenkin silti turvallisempana vaihtoehtoja. Lisäksi en jaksa välittää kurssivaihteluista oikeastaan ollenkaan sijoituksia tehdessäni, koska pitkässä juoksussa sillä ei ole merkitystä onko dollarin suhde euroon ollut kymmenyksen tai pari suuntaan tai toiseen jotain tiettyä kauppaa tehdessä. Tässä kohtaa voisi vielä mainita maidemme välisen verosopimuksen, joka myös helpottaa muun muassa yhdysvaltalaisten yritysten maksamien osinkojen verotuksen kanssa.

-6-
Tämä on nykyään aika tärkeä pointti itselleni. Yhdysvaltojen osakemarkkinoita seurataan hyvin monipuolisesti sekä ammattilaisten että amatöörien puolesta, siitä uutisoidaan jatkuvasti kaikissa medioissa ja eri tasoista analyysia on tarjolla jos jossakin muodossa. Sellaiselle sijoittajalle, joka tarvitsee jokapäiväisen annoksensa pörssiuutisia, ei jenkkimarkkinaa pysty mielestäni päihittämään. Älytelevisioistakin löytyy esimerkiksi jo Bloombergin app, jonka avulla pystyy katsomaan livenä juuri sopivasti arkisin aina 16:30 alkaen lähetystä, kun pörssi siellä valtameren takana aukeaa. Samoin voisi mainita vaikkapa Bloomberg Technology ohjelman, joka on omia suosikkejani. Toinen maininnan arvoinen asia on mielestäni SeekingAlpha, joka tarjoaakin sitten jo valtavan määrän analyysiä kaikesta mahdollisesta. SeekingAlphan osalta pitää toki käyttää todella tarkoin omaa harkintaa, mutta itse pidän siitä, että käytännössä jokaisesta yrityksestä on saatavilla (useimmiten valtavasti) eri tasoista analyysiä, jota pystyy hyödyntämään, kun muodostaa omaa kuvaa kyseisestä yrityksestä. Suomen kohdalta tilanne on aika erilainen eli meillä on oikeastaan vain yksi kaikkien varmasti hyvin tuntema analyysiä tekevä yritys ja sitten muutama pankki, joiden tuotokset ovat usein aika yleisellä tasolla.

-7-
Viimeisenä pointtina nykyistä sijoitusfilosofiaani tukien kvartaaliosingot vs kerran keväässä maksettavat osingot. On ainakin omasta mielestäni paljon mielekkäänpää ja mielenkiintoisempaa yrittää rakentaa osinkosalkkua, jonka avulla olisi mahdollista saada joka kuukausi passiivista tuloa osinkojen muodossa. Ja itse asiassa tuo, että osinkoja tipahtaisi tilille jokaisena kuukautena, ei ole ollenkaan vaikeaa. Kun ensimmäisen kerran sain kotimaisten yritysten maksamana perinteiseen tapaan keväällä osinkoja, olin haltioissani. Tuntui hienolta saada (passiivista) tuloa, jonka eteen ei ollut varsinaisesti tarvinnut tehdä mitään. Lisäksi olin omistaja, joka "sai palkkaa", ja sekin tuntui hienolta tällaiselle työläisperheen kasvatille, jonka - mitenkäs tämän muotoilisi kauniisti? - lapsuudessa punainen oli aina se vallitseva väri 😇 Jossain vaiheessa aloin lukea kokeneempien sijoittajien juttuja, jossa heille tulovirtaa osinkojen muodossa tuli kuukausittain. Ihmettelin suuresti tätä taikuutta ja sillä tiellä ollaan. Monet jenkkifirmat maksavat eri kuukausille osuvilla sykleillä osinkoa eli jos salkkuun sattuu päätymään yrityksiä, joiden osinkojen maksamisen sykli jakautuu sopivasti näiden...

 01/04/07/10 eli tammi-, huhti-, heinä- ja lokakuu 
02/05/08/11 eli helmi-, touko-, elo- ja marraskuu
03/06/09/12 eli maalis-, kesä-, syys- ja joulukuu

...kesken, niin tasaus koko kalenterivuoden jokaiselle kuukaudelle onkin jo valmis. Lisäksi löytyy kuukausittaista osinkoakin maksavia yrityksiä, mutta nämä ovat lähes järjestäen sellaisia (lue: REIT/BDC), että en suosittele ainakaan aloittelijoita niihin vielä koskemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti