lauantai 20. lokakuuta 2018

Salkussa aikoinaan olleet suomiosakkeet (sijat 1-3)

Kuten aikaisemmin on tullut todettua, niin en tosiaan enää sijoita kotimaan pörssiin listattuihin yrityksiin, mutta koska menneitä on hauska muistella, ja koska on kiva vertailla ja lukea mihin muut sijoittelevat tällä hetkellä (tai minkä firmojen omistajina meistä itse kukin on aikoinaan ollut), niin jaetaan tässä vähän historiatietoa omalta osaltani. Lisäksi - koska taidan olla aika yksinäinen tämän USA-lappujen fetissini kanssa - niin ehkäpä tämä teksti kiinnostaa useampaa teistä, jotka joko kokonaan tai suurimmalti osin kotimaan pörssissä kauppaa teette.

Eli tässä nyt ensi alkuun TOP3 kotimaan pörssissä listattujen, ja aikoinaan salkussani olleiden, osakkeiden osalta. Järjestys on muovautunut puhtaasti sen perusteella, että mitä yritystä pidin parhaana sijoituskohteena, mielenkiintoisimpana seurattavana ja muutenkin yleisesti ottaen kiinostavimpana yrityksenä. Järjestys ei siis mene ihan puhtaasti sen mukaan, että mihin firmaan sijoitetut eurot toivat vuosien saatossa parhaan kokonaistuoton.

NUMERO UNO
Revenio Group Oyj

Tämä firma oli ehdottomasti paras sijoitukseni vuosien saatossa ja myös muutenkin mielestäni ehkä mielenkiintoisin firma piensijoittajalle seurattavaksi; tosin sijoitus omalla listallani vaihteli Vaisalan kanssa vuorotellen vähän tilanteesta riippuen. Revenio on myös niitä yrityksiä, joista en koskaan ajatellut luopuvani... ennen kuin tein niin. Hienon hieno firma, loistava liiketoimintamalli loistavasti toteutettuna ja varsinkin Olli-Pekka Salovaaran aikaan oli myös todella kiva kuunnella toimarin kvartaalikommentteja ja muitakin haastatteluja (eikä sen puoleen, että seuraajassa olisi mitään moitittavaa). Firman track recordista kertoo paljon se, että en tosiaankaan itse tajunnut hypätä Revenion kyytiin silloin, kun osakkeen arvostus oli naurettavan alhaisella tasolla, ja silti onnistuin firman omistajana tekemään aimo tilin. Kun tähän lasketaan mukaan vielä osingotkin, niin ihan puhtaasti rahallisesti oman sijoitusurani paras sijoitus ja siksi(kin) listalla kuitenkin se ykkössija.


KUNNIALLINEN KAKKONEN
Vaisala Oyj

Vanha kunnon Vaisala. Mielestäni yksi hienoimmista kotimaisista yrityksistä ja firma, joka mielestäni harmittavasti jää uutisoinnissa monesti vähän liian pienelle huomiolle. Vaisalan perustajan professori Vilho Väisälän koko (oikeastaan perheen) elämäntarina on mielenkiintoinen ja jos jotakuta sattuu asia kiinnostamaan, niin suosittelen tutustumaan vuonna 2006 julkaistuun "Global Innovator - The Story of Vaisala" kirjaan, joka on ilmeisesti aikoinaan ollut nettiversionakin luettavissa, mutta nyt linkit eivät tunnu toimivan (painettu versio saatavissa varmaan mm. kirjastoista). Vaisala siis kehittää tarkkoja ja hienoja instrumentteja sään ja ilmaston seurantaan, havainnointiin ja ennakointiinkin. Pieni oma (mielenkiintoinen) niche markkina, mutta todellista huippuosaamista sen sisällä. Jostain syystä firmasta ei kotimaassa tosiaan paljoa tunnuta puhuvan enkä tiedä onko se piensijoittajien suosiossa ja olen aina ihmetellyt itse, miksi joku esimerkiksi haluaa mieluummin omistaa vaikkapa Nokiaa kuin tätä innovatiivista teknologiayritystä? Mutta makunsa kullakin ja Nokiaan palaan itse tarkemmin, kun kirjoittelen noista muista entisistä omistuksistani ;-) Firman kurssikehitys oli omistajana ollessani nousujohteinen ja sijoitus olikin yksi parhaista myös tuottomielessä.


KELPO KOLMONEN
Detection Technology Oyj

Yksi parhaimmista sijoituksistani ja tein sen alun perin aika pitkälti firman toimarin haastattelujen, ja niistä saamieni erittäin hyvin fibojen, perusteella. Toki tein taustatyöt firman markkinan sekä tuoteportfolion osalta, ja tsekkasin numerot tekstien takana, mutta ehdottomasti suurin vaikuttava tekijä sen osalta, että rahojani firmaan sijoitin, oli todellakin toimitusjohtaja Hannu Martola ja hänen erittäin hyvät esiintymiset ja fiilis, että mies tiesi mistä puhuu ja ymmärsi firman toiminan viimeisen päälle. Firman tuotteet ja teknologiat ovat mielenkiintoisia, mutta jos verrataan vaikkapa yläpuolella listallani olevaan Vaisalaan, niin eivät nämä komponentit ja isompien laitteiden sisälle asennettavat sensorit kuitenkaan ihan yhtä mielenkiintoisia minulle itselleni olleet, kuin nuo edellä mainitut säälaitteistot vaikkapa. Joka tapauksessa mielestäni yksi parhaista kotimaisista yrityksistä ja kuten edeltäjätkin, niin en aikoinaan koskaan ajatellut luopuvani tästä omistuksesta. Ja kuten edeltäjät, myös tämän avulla tuli kasvatettua ihan muikea kokonaistuotto ja sen perusteella ansaittu sija kolmen parhaan kotimaisen sijoitukseni joukossa.


Palataan myöhemmin sijojen 4-12 osakkeisiin, varmaankin jaoteltuna kahteen osaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti