11 lokakuuta, 2018

Seurannassa osa 1: Pattern Energy Group

Ajattelin aloittaa tällaisen lyhyempien postausten sarjan, jossa nostan esille yrityksiä, jotka ovat omalla seurantalistallani. Perusteet edellä mainitulle listalle päätymiseen voivat perustua oikeastaan mihin vaan: tuttu firma, mielenkiintoinen tuote, potentiaalinen tulevaisuus, houkutteleva osinkotuotto...

Ensimmäisenä listalla on jenkkien mittapuulla mitattuna pikkuruinen nakkikiska nimeltä Pattern Energy Group Inc. Markkina-arvoltaan alle 2 miljardin dollarin uusiutuvaan energiaan keskittyvä yritys ei varsinaisesti kilpaile isompia kilpakumppaneitaan vastaan. Firma keskittyy ainoastaan tuuli- ja aurinkoenergiaan (sekä energian siirtoon ja varastointiin) ja sillä on toimintaa USA:ssa, Kanadassa, Chilessä (tosin tähän liittyen on tehty kauppaa enkä ole varma myytiinkö tämä toiminta kokonaisuudessaan pois) ja Japanissa, joka uusin toiminta-alue yritykselle. Pidän itse asiassa mielenkiintoisimpana juuri tätä Japanin markkinoille leviämistä. Tämä antaa myös yritykselle turvaa siinä mielessä, että sen tuuli- ja energiapuistot eivät ole vain yhden maan alueella, ja siten sen (geo)poliittisen riskin armoilla.

Firman nettisivuilta on muuten mukava katsoa missä ja miten yritys toimii. Samoin firman sivuilta löytyy varsin kätevä investor presentation (viimeisin lokakuulta 2018), johon kannattaa tutustua, jos yritys vähääkään alkoi kiinnostaa.

Pattern Energy Group on perustettu uusiutuvaan energiaan keskittyvänä startuppina joskus vuoden 2009 paikkeilla ja syyskuussa 2013 se listautui (NASDAQ: PEGI) pörssiin 1.1 miljardin dollarin valuaatiolla. Tuolloin osakekanta oli noin 51 miljoonaa kpl ja tällä hetkellä noin 98 miljoonaa kpl eli omistusosuuden diluutiota on tapahtunut varmaankin normaalien rahoituskierrosten myötä (en jaksanut kaivella tarkempaa tietoa tältä osin) ottaen huomioon yrityksen iän ja kasvutarpeen.

Listataan vielä muutama satunnainen plussa omasta mielestäni.
  • Uusiutuvan energian sektori eli uskon, että jollain aikavälillä tämä koko toimiala tulee saamaan vielä entistä enemmän tuulta alleen (pun intended)
  • Kasvava yritys - oikeastaan vasta aloitteleva yritys - eli jos ja kun liiketoiminta lähtisi kunnolla vaikkapa asenteiden ja ilmastonmuutokseen liittyvän huolen takia kunnolla lentoon, niin kasvuvaraa yrityksellä mielestäni riittää
  • Puikoissa (toimitusjohtaja, presidentti & hallituksen jäsen) edelleen firman perustaja Michael M. Garland.
  • Huiman houkutteleva osinkotuotto (kurssista riippuen pääasiassa liikkunut 7-9% välillä), tosin payout ratio on aika kova, mutta muillakin vastaavilla enerigia-alan yrityksillä se on vastaavalla tasolla 
En siis ole tähän yritykseen sijoittanut, mutta seuraan uutisia, tutkin taloustietoja ja perehdyn koko sektoriin tarkemmalla tasolla. Riskiä tähän sisältyy normaalia enemmän yrityksen toimialan ja koon takia, mutta samoin myös houkuttelevaa osinkotuottoa ja tulevaisuuden potentiaalia jos ja kun uusiutuvaan energiaan panostaminen yhteiskunnissa kasvaa nykyistä suuremmalle painoarvolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti