25 lokakuuta, 2018

Ostopaikkojako ja vähän osinkosijoittamisestakin

Eilen suli oraakkelin salkusta suunnilleen 2500-3000 US$ eli pientä laskua havaittavissa markkinoilla. Jenkkilän puolella indeksitkin sojottivat ihan kunnolla alas päin. Tämän päivän Aasiasta kantautuneiden uutisten perusteella lienee edessä uusi laskupäivä pörssiin.

kuvakaappaus Yahoo Financen sivuilta
Kuinkakohan moni uutuuttaan kiiltelevä piensijoittaja meni (tai on mennyt tässä viime päivinä) paniikissa myymään osakkeitaan? Toivottavasti ei kovin moni. Jos on oikeasti sijoitettu pörssiin vain sitä kuuluisaa rahaa eli sitä, joka on varaa menettää, niin silloinhan ei ole mitään hätää. Ainoa jotenkuten järkevä syy myymiselle nyt olisi mielestäni vain se, että uskoo suuremman korjausliikkeen markkinoilla nyt tästä käynnistyneen ja että myöhemmin saisi ostettua samat osakkeet halvemmalla takaisin. Tässäkin touhussa pitäisi pitää verotuskuviot mielessä ja että homma pysyy siltäkin osin kannattavana. Lisäksi haasteena on myös se pikkujuttu , että markkinan ajoittaminen ei koskaan oikeasti toimi, koska kukaan meistä ei omaa kristallipalloa. Ei edes herra WB. Jos kuvittelee onnistuneensa markkinan ajoittamisessa, niin aika pitkälti silloin huijaa itse itseään uskomaan, että hyvän tuurin sijaan olisi sittenkin omannut sen maagisen taidon ajoittaa markkinaa. Tai sitten povarissa on ollut tiukkaa sisäpiiritietoa 😎

Tässä tuli mieleen myös vanha hyvä - ja joskus Charlie Mungerin suuhun laitettu - sanonta, joka menee näin:

"Time in the market is more important than timing the market."

Itse olen odottavalla kannalla ja katselen ostopaikkoja; tosin mitään suurta tarvetta ostoillekaan ei juuri nyt ole, koska kurssien käyttäytyminen ei sisänsä vaikuta osinkosijoittajan sijoitustapaan kovinkaan paljoa. Tai ei ainakaan niin, että tuntisin tarvetta myydä mitään. Tässä muuten näkyy mielestäni tämän osinkosijoittajamisen yksi hyvistä puolista eli kun sijoittaja ei ole metsästämässä pelkästään puhdasta arvonnousua ("price / capital appreciation") osakkeiden arvon jatkuvana kasvuna, eikä siten tietyllä tavalla ole kurssien armoilla, ja koska reaalimaailman tuottoa haetaan pikkuhiljaa kasvavana osinkovirtana itse osakkeiden myymisen sijaan, niin laskumarkkinassa(kaan) ei tule pakottavaa tarvetta myydä mitään. Osingot kun valuvat entiseen malliin tilille tuon taivaallista välittämättä siitä, mihin suuntaan osakkeiden kurssit pörssissä ovat liikkuneet.

Toki jos jonkun yrityksen tuloksentekokyky leikkaisi kiinni, tilanne maailmalla vaikuttaisi jonkun tietyn yritykseen toimintaan laajamittaisesti tai taustalla olevat fundamentit muuten muutuisivat ja siten vaikuttaisivat jonkun yrityksen tulevaisuuden näkymiin, niin se olisikin ihan eri juttu jo. Silloinhan yrityksen osingonmaksukyky joutuisi mahdollisesti tulilinjalle ja siten vaikutus näkyisi jatkuvaan ja kasvavaan osinkovirtaan sijoittavalle. Tässäkin asiassa toki laajamittaisempi tilanteen analysointi olisi tarpeellista sen sijaan, että vain äkkiä hätäpäissään painaisi myy-nappia.

Todetaan sekin nyt vielä, etteivät puhtaaseen kasvuun sijoittavat pahastu, että kurssien positiivinen kehitys on toki on aina hakemisen arvoinen asia, kunhan se perustuu - mielestäni - johonkin muuhun kuin hypeen tai spekulointiin. Hype ja spekulointi kun monesti aiheuttavat vain aiheetonta arvonnousua ja siten usein vähintään vastaavaa kurssilaskua lyhyellä syklillä. Monesti myös juuri ne kokemattomimmat sijoittavat iskevät onkensa järveen, ja juuri siihen hypetys/spekulointi-järveen, tässä tilanteessa ja seuraukset voivat olla ihan mitä vain. Tämäkin on toki skenario, joka sopii tietylle (yleensä kokeneemmalle) sijoittajaryhmälle ja tunnenpa muutamia kollegoita, jotka ovat ihan kelpo tiliä tällä sijoittamisen mallilla viime aikoina tehneet.

Itse kuitenkin arvostan hieman turvallisempaa tapaa sijoittaa ja siksi pääasiallisesti sijoitan suhteellisen stabiileihin, useimmiten markkina-arvoltaan isoihin ja mielellään toki hyvässä tuloksentekokyvyssä oleviin yrityksiin. Välillä voi ottaa pientä riskiä, kuten viime viikon perjantaina tekemäni aloituspositio Bank OZK:ssa, mutta senkin osalta kyse on kuitenkin ihan asiallista tulosta tekevästä ja kasvavaa osinkoa maksavasta yrityksestä, ja yrityksestä jota olin todellakin vuoden ajan jo seurannut. Ainoa osinkoa maksamaton osake omassa salkussani onkin aikaisemmassa kirjoituksessa mainittu Facebook, Inc., jonka osalta minulla itselläni on vahva luottamus kasvavaan tuloksentekokykyyn (avasin omia perusteitani tässä aikaisemmassa kirjoituksessa). Uskon myös, että joskus tulevaisuudessa, tosin varmaankin vuosien päästä vasta, Facebook alkaa maksaa osinkoa pitääkseen sijoittajat tyytyväisinä kun vahvojen kasvuprosenttien vuodet alkavat olla takanapäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti