10 lokakuuta, 2018

Sijoitushistoriastani ja vähän kotimaan pörssistä

Tuli mieleen, että voisinpa avata lyhyesti vähän sitä mihin ja miten itse sijoitan, millä perusteella teen valinnat, mihin kiinnitän huomiota sijoituspäätöksiä tehdessäni ja miksi en tule jakamaan numerodataa kirjoituksissani.

Haen sijoituskohteita ensisijaisesti aloilta, jotka kiinnostavat minua. Firmoista, joiden liiketoimintamallin ymmärrän heti kättelyssä. Parasta on se, jos minulla on nyt (tai olisi tulevaisuudessa) mahdollisuus käyttää yrityksen tekemiä tuotteita tai tarjoamia palveluita. Muutama esimerkki tästä eli ensimmäisessä kirjoituksessa mainittua Facebookia käytän samoin kuin Whatsappia ja Messengeriä. Instagram on myös tuttu omien lasten käyttöä sivusta seuraten. Oculus, virtuaalilasit ja siihen liittyvä teknologia taas kiinnostaa minua jo muutenkin ja samoin kryptovaluutat ja lohkoketjuteknologia ovat asioita, joista mielelläni luen ja jotka tavalla tai toisella tulevat olemaan tulevaisuudessa suuremmassa roolissa kuin nyt. Tsekkaan toki myös taustalla olevat taloustiedot, liikevaihdon kehityksen, eps:n, vapaan kassavirran, yrityksen velkaisuuden jne., mutta en halua niitä lukuja tähän blogiin copypasteta; ne kun ovat löydettävissä muualta ja minua pätevämmät oikeat asiantuntijat osaavat muutenkin perata ja analysoida ne huomattavasti paremmin.

Seuraava jo muodostumassa oleva kirjoitus koskee media-alan yritystä ja myös sen osalta pätevät saman lainalaisuudet eli muun muassa yrityksen leffateattereissa pyörivät elokuvat ovat sellaisia, joita katselemme perheen kesken. En siis halua sijoittaa esimerkiksi metsäfirmoihin (huom! enää), koska ne eivät yksinkertaisesti kiinnosta minua eli en jaksaisi seurata yhtään niiden tulevaisuudennäkymiä tahi lukea vaikkapa vuosikertomuksia. Toinen hyvä esimerkki kotimaasta (vaikka en enää kotimaan pörssiin sijoitakaan) ovat rakennusalan firmat, jotka ovat itselleni todellista nukkumatti-kamaa sijoitusmielessä. Passaan siis suoraan kaikki ne toimialat ja yritykset, jotka eivät yksinkertaisesti innostua minua seuraamaan niitä, oli sitten potentiaalisesti tiedossa kuin hyvä sijoituskeissi tahansa. Tämä tyyli sopii minulle ja olen tämän itse itsestäni oppinut menneiden vuosien aikana.

Voisinpa muuten kirjoittaa sanasen myös siitä, miksi en enää sijoita kotimaamme pörssiin.

Aloittelin haparoiden sijoittajan urani 1990-luvun loppupuolella tallettamalla (tallettamisena sitä silloin ajattelin, en siis sijoittamisena) pitkän aikaa pelkästään kivijalkapankkien rahastoihin, siirryin pikkuhiljaa 2000-luvun lopussa osakkeiden pariin (Nokia tietenkin se ensimmäinen suora osakesijoitus, mikä muukaan!), aloin ostella pikkuhiljaa enemmän ja enemmän kotimaisten yritysten osakkeita ja huomasin, että rahastot eivät olleet minun juttu, koska en itse päässyt vaikuttamaan sijoituspäätöksiin. Jossain vaiheessa olin lunastanut kaikki rahastoissa olleet varat ja siirtänyt ne 100% kotimaan osakemarkkinoille. Mitä enemmän innostukseni sijoittamista kohtaan kasvoi, sitä enemmän Yhdysvaltojen pörssi alkoi houkutella. Lopulta ostin sen ihka ensimmäisen amerikkalaisen yrityksen osakkeita pienen määrän ja olin myyty. Tunsin ensimmäistä kertaa olevani oikea sijoittaja... vähän niin kuin olisin ollut ammattilaisjääkiekkoilija, joka nostettiin vihdoin ja viimein farmista ammattilaissarjan puolelle (tiedän, perin hassu tulkinta). Ajatus siitä, että siirtäisin jollain aikavälillä koko sijoitussalkun valtameren toisella puolella listattuihin osakkeisiin oli kuitenkin iskostunut päähäni, ja sillä tiellä nyt ollaan.

Syyt on toki oikeasti edellistä kappaletta moninaisemmat, mutta lyhyesti sanottuna tarjolla olevat sektorit ja yritykset kotimaassa olivat liian suppeita ja suurempana syynä se, että yrityksen eivät yhtä tai kahta poikkeusta lukuun ottamatta maksa kvartaaliosinkoa. Halusin myös sijoittaa Yhdysvaltojen pörssiin, mutta en välttämättä yhdysvaltalaisiin yrityksiin, siinäkin on vissi ero. Yksi merkittävä asia itselleni oli myös siinä, että näistä yrityksistä on tarjolla paljon ammattilaisten ja amatöörien tuottamaa materiaalia sekä luettavassa (esimerkki: https://seekingalpha.com/) että videomuodossa Youtuben puolella. Kotimaisten yritysten osalta tilanne on se, että pankkien ekonomistit, Inderes ja pari hassua talouslehteä julkaisee juttuja, mutta tarjonta on vain liian suppeaa omaan makuuni. Tämä voi olla oudolta kuulostava peruste jonkun muun mielestä, mutta itselleni se oli lopulta aika tärkeä asia.

Tulevaisuudessa tulen tosiaan kirjoittelemaan lisää salkussani olevista yrityksistä samoin kuin seurannassa olevista mielenkiintoisista mahdollisista uusista sijoituskohteista, ja tosiaan viikonloppuna paljastuu toinen oraakkelin salkussa oleva osake (minkä päätteleminen ei tosin ole kovinkaan vaikeaa ylempänä olevan maininnan perusteella).

[ disclaimer: oraakkelin salkussa on (pitkällä sijoitusajalla) Facebookin (NASDAQ:FB) osakkeita ]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti