16 marraskuuta, 2018

Salkussa aikoinaan olleet suomiosakkeet (sijat 7-12)

Viimeisiä viedään eli kolmas osa kyseessä. Aikaisemmissa osissa kävin läpi ensimmäiset kolme yritystä - ja siis oman topkolmoseni - ja sen jälkeen vuorossa olivat toiset kolme kappaletta firmoja, jotka olivat vielä vähintään sellaista mainota keskikastia. Tällä kertaa päästään kurkkaamaan niitäkin firmoja, joiden omistamisen haluaisin jopa osin kokonaan unohtaa. Ja todetaan nyt sekin, että alla olevat mielipiteet (osin värikkäine termistöineen) ovat omiani tai joidenkin sijoitusten pitäminen epäonnistuneena ei tarkoita sitä, että ne olisivat myös sitä juuri sinun kohdallasi.

N:O 7 ▪ ENERGIASEKTORIA
Fortum Oyj

Yritin kovasti keksiä jotain sanottavaa Fortumista. En keksinyt oikeastaan mitään. Yritin muistella kuka Fortumin toimitusjohtaja on, mutta en muistanut sitäkään. Voin kertoa, että en kertaakaan lukenut Fortumin osavuosikatsauksia enkä vuosikertomuksia. En myöskään perehtynyt yhtiön taloustietoihin ennen sijoituspäätöstä, koska tein sen puhtaasti jonkun (itseltäni jo unohduksiin painuneen) analyytikon tekemän analyysin ja osta -suosituksen perusteella. Päätös laittaa omia rahojani Fortumiin oli siis omalta kohdaltani loppupeleissä huono ratkaisu, koska yritys ei vain kerta kaikkiaan kiinnostanut minua ollenkaan. Jos katsotaan sitä pelkästään toteutuneiden tuottojen kannalta, niin kyseessä oli kuitenkin yksi parhaista sijoituksista. Arvonnousua tuli, koska ostojen ajankohta oli hyvä ja samoin osingon maksajana Fortum oli mitä mainion, mutta silti jotenkin harmittaa, että sijoitin yritykseen jonka toiminnasta en oikeasti ollut kiinnostunut.

N:O 8 ▪ TIETO(LIIKENNE)TURVAA
Bittium Oyj

Aaaahhh. Järjestyksessään toinen koskaan tekemäni suora osakesijoitus. Firmahan toki tuolloin kulki nimellä Elektrobit Oyj ja oli hieman erilainen rakenteeltaan kuin nykyään. Montakohan vuotta tämäkin puolikuolleen sydänkäydä salkussani pötkötteli? Parempi ehkä, etten muistele sitä. Ainoa syy, miksi firma on näin korkealla (tai no, korkealla ja korkealla) tällä listalla on osinkotuotto. Ilman sitä oltaisiin paljon alempana. Vuoden 2015 autopuolen toimintojen ja itse asiassa koko brändin myynti Continental AG:lle sai allekirjoittaneen innostumaan. Ajattelin päässeeni rahan makuun ja isojen poikien leikkeihin mukaan. No, lopulta pienen pienen tilin jälkeen käteen jäi Bittiumiksi muuttunut firma, joka siitä lähtien on lähinnä polkenut paikoillaan ja kiertänyt messuja. Ja jestas että niitä messuja onkin kierretty 😅 Suurin osa kaupoista on toteutunut kotimaan puolella Puolustusvoimille ja ne suuret kaupat ja taivaalta satavat miljoonat satelliittipuhelimista ja ties mistä kyberturvallisuuskikkaireista ovat antaneet odotuttaa. Tai oletan, että näin edelleen on, koska kurssi ei pahemmin ole näyttänyt liikahtaneen sen jälkeen, kun itse viimein lapuista luovuin. Kaikesta tästä piikittelystä huolimatta (kaiketi jollain kierolla) tavalla diggaan firmasta ja toivon Bittiumille kaikkea hyvää tulevaisuudessa!

Ps. Tietäjät tietää: Strong€ 😎

N:O 9 ▪KARTONKIA
MetsäBoard Oyj

Malliesimerkki omalla kohdalla siitä, että sijoitin firmaan, jonka toimintaa en täysin ymmärtänyt ja joka (harmittavasti joudun toistamaan itseäni taas kerran) ei kiinnostanut minua ollenkaan. MetsäBoard itsessään on toki hieno yritys ja tekee loistavia ja laadukkaita tuotteita, siitähän ei ole epäilystäkään. Kuten olen vain monesti todennut, niin minulle henkilökohtaisesti ainakin on aivan väärä tapa sijoittaa yritykseen, jonka tuotteet/palvelut eivät riittävällä tasolla kiinnosta minua. Yritin miettiä vuosien takaista tilannetta ja sitä, millä perusteella alun perin päätin sijoittaa tähän yritykseen, mutta en saa mitään mielikuvaa siitä. Ehkä tämäkin päätös perustui jonkun analyytikon suositukseen? No, joka tapauksessa taloudellisessa mielessä tämä oli ihan kelpo sijoitus, mutta tätäkin sijoituskeissiä kuvaa silti ehkä parhaiten se, että en keksi mitään sanottavaa tästä.

N:O 10 ▪ SOTE-SOTKUJA
Pihlajalinna Oyj

Poliittinen riski. Siinäpä se, mitä pihliksestä tulee mieleen. Luulin aikoinaan olevani keskivertosijoittajaa - ja markkinaa - fiksumpi ja välttäväni em. riskit, koska pidin pihlistä firmana, joka kuntaulkoistusten taiturimaisena asiantuntijana hoitaa hommat kotiin, dodgeaa riskit leikiten ja koska osasin muka ajoittaa ostoni juuri oikea-aikaisesti. Kuinka väärässä sitä voikaan olla ja kuinka huvittavilta nuo luulot omasta osaamisestani nyt jälkikäteen tuntuvat. En oikeastaan keksi koko firmasta mitään muuta sanottavaa, vaikka tässä kovasti yritänkin... ehkä sekin kertoo jotain tästä sijoituskohteesta ja varsinkin omasta suhtautumisestani siihen. No, joka tapauksessa jos tästä jotain otin opikseni, niin sen, että ihan heti en ole sijoittamassa yhteenkään yritykseen, jonka toiminta on näin pahasti poliittisten päättäjien päätösten (tai päättämättä jättämisten) armoilla. Sijoitus pihlikseen tuotti lopulta ihan kiitettävästi persnettoa, koska en osannut luopua kuvitelmistani ajoissa, mutta antoi samalla tärkeää oppia tulevaisuuden kannalta.

N:O 11 ▪ NUKKUMATTI KUTSUU
Nokia Oyj

Kaikkien aikojen ensimmäinen suora osakesijoitukseni. Ja varsinainen pannukakku sellaisena. En halua edes muistella sitä kuinka monta vuotta tätä yritystä omistin ja kuinka vaakasuora kurssikäppyrä koko sen ajan oli. Osakkeiden hankintakin perustui ainoastaan siihen, että kaikki muutkin sijoittajat tuntuivat omistavan Nokiaa ja Nokia oli aina mainittuna uutisten muutaman sekunnin pörssikatsauksessa. Varsin hyvä peruste siis yritykseen sijoittamisessa 😉 Yritin muistella sitä, mitä Nokia tuolloin 2010-luvun alkupuolella edes teki, mutta en muista siitä oikeastaan mitään. En ole ihan varma mitä firma edes nyt tekee tietoliikennelaitteiden ja -palvelujen ohella, mutta oli se mitä tahansa, niin kovin nousujohteista firman toiminta ei ilmeisesti vieläkään ole, koska kurssi näyttää majailevan edelleen samoilla tasoilla. Kaikkien vuosien jälkeen hassun sattuman kautta myin osakkeet melkein sentilleen samalla hinnalla kuin olin ne ostanutkin. Tappiota tuli siis kaupankäyntikulujen osalta.

N:O 12 ▪ SURKEIN SIJOITUS KOSKAAN
Loudspring Oyj

Pökäle numero uno. Paras oppitunti sijoitusuralla. Halvalla ostettu, välillä käytiin taivaissa ja sitten myytiin taas halvalla. Kurssi näyttää tällä hetkellä olevan 0,38€, joten aika kauas on valuttu all-time-highsta, joka taisi olla noin 3,70€ (tosin tästä on toki jo aika kauan aikaa rehellisyyden nimissä). Firma, josta en osannut luopua ajoissa, koska uskoin typeryyksissäni johdon iltasatuihin, maailmanparannuspuheisiin, melontavideoihin ja jatkuvaan (ja nyt voidaan todeta, että myös lähes kokonaan katteettomaksi osoittautuneeseen) hypetykseen. Firma, jonka nimenmuutos sai aikaan lähinnä vaivautunutta huvitusta. Piti olla salkkuyhtiöiden helmen Nocartin toimesta uusiutuvaa energiapisnestä Afrikkaan tarjolla ja satojen miljoonien dollarien kauppoja. Käteen jäi konkurssi. Piti olla melkein Amazonin haastavaa rättikauppaa Swap.comin toimesta valtameren toisella puolen ja listautuminen Ruotsin pörssiin... hiljaista on ollut. Eipä ole paljon kerrottavaa muistakaan firmoista, vaikka osa ihan hyvin kaiketi eteneekin kehityskäyrällään. Eikä siinä mitään, toivottavasti myös onnistuvat, koska itse salkkufirmathan pääosin eivät ole syypäitä Loudspringin sotkuihin. Tästä firmasta voi myös lukea Suomen Kuvalehden lukuisista artikkeleista tarkemmin, mutta kovin mairittelevaan kuvaa ei kyllä firman toiminnasta tai sen johdosta saa. Silloin kun itse olin Cleantech Investin osakkeenomistaja, ja tämähän oli yrityksen alkuperäinen ihan kelpo nimi, tilanne ei toki ollut vielä ihan näin kurja kuin mitä tuossa ylempänä kirjoittelin... tai ehkä kyse on vain siitä, että silloin hype piti vielä tavaran maassa kiinni eikä se päässyt ns. lentämään tuulettimeen. Niin tai näin, niin sijoitus viimeisenä tällä listallani oli varma nakki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti