04 marraskuuta, 2018

Pikakatsaus: Applen Q4-2018

Apple, Inc. (NASDAQ:AAPL) julkaisi pari päivää sitten 2018 Q4:n tuloksen, markkina ei siitä pitänyt ja kurssi niiasi komeasti. Tarkalleen ottaen analyytikot kaiketi pitivät seuraavan kvartaalin ohjeistusta (ehkäpä omiin?) odotuksiinsa nähden liian pehmeinä ja lisäksi vetivät herneen nenään tästä:

"Third, starting with the December quarter, we will no longer be providing unit sales data for iPhone, iPad and Mac. As we have stated many times, our objective is to make great products and services that enrich people's lives, and to provide an unparalleled customer experience so that our users are highly satisfied, loyal and engaged.

As we accomplish these objectives, strong financial results follow. As demonstrated by our financial performance in recent years, the number of units sold in any 90-day period is not necessarily representative of the underlying strength of our business. Furthermore, a unit of sale is less relevant for us today than it was in the past, given the breadth of our portfolio and the wider sales price dispersion within any given product line."
Luca Maestri, Apple CFO, Q4-2018 Earnings Call Transcript

En oikein tiedä miksi Applen pitäisi olla poikkeus säännöstä ja edelleen julkaista ja eritellä näiden laitteiden osalta myyntimäärät? Tästä on toki erilaisia näkemyksiä ja analyytikot eivät tästä yleisesti ottaen tuntuneet pitävät ja ehkä tämä vaikeuttaa heidän työtään? Tiedä häntä. Itse näen tämän ihan ymmärrettävänä asiana, koska lähes jokaisen ennakkoanalyysin ja raportin pääpaino on aina Applen kohdalla ollut suuressa määrin edellä mainittujen puhelinten myyntimäärässä. Apple itse haluaa kasvaa ulos pelkästä hardistalosta (tai ainakin siitä leimasta, että he ovat pelkästään hardistalo) ja onhan palvelut liiketoiminnan liikevaihtokin jo ihan hyvällä mallilla. On myös hieman hassua arvioida maailman arvokkaimman yrityksen liikentoimintaa ja tulevaisuuden näkymiä lähes ainostaan laitemyyntilukujen perusteella (vaikka ne toki todella tärkeitä ovat Applelle edelleen!) sen sijaan, että katsottaisiin ja arvioitaisiin tulosta kokonaisuudessaan.

Tässä vielä muutama pointti, joita itse pidän mehukkaina ja joihin itse kiinnittäisin huomiota (ja kyllä, listataan nyt kerrankin edes vähän numeroita, vaikka yleensä pyrin niitä välttämäänkin kuivan puisevuuden takia näissä blogiteksteissä):
  • Liikevaihto kvartaalilla oli $62,9 miljardia, kasvua 20% YOY
  • iPhon(i)en osalta liikevaihto oli $37,19 miljardia, kasvua 29% YOY
  • iPhon(i)en ASP ("averige selling price") oli $793, nousua 28% YOY
  • Palvelut -segmentin liikevaihto oli $9,98 miljardia dollaria tehden samalla uuden kvartaalikohtaisen ennätyksen (kasvua 17% YOY)
  • EPS (diluted) oli $2.91, kasvua 41% YOY
  • Apple Payn transaktioiden määrä kolminkertaistui YOY
https://www.apple.com/newsroom/pdfs/Q4-18-Data-Summary.pdf
Jotenkin taas omaan makuun markkinoiden reaktiot Applen kohdalla tuntuvat huvittavilta. Yritys iski erittäin pätevät lukemat tauluun ja kasvuprossatkin ovat varsin kunnioitettavat, kun ottaa huomioon, että kyseessä on on markkina-arvoltaan maailman suurin yritys. Mikä tahansa muu nakkikiska saisi analyytikoilta tyytyväisiä nyökkäilyjä tällaisilla lukemilla. No, itse toki ottaisin vastaan sen, että kurssi tästä sulattelisi vielä lisääkin ensi viikolla, jolloin voitaisiin päästä omille tankkailutasoille eli jonnekin lähemmäs $190. En tosin usko, että näin käy, mutta ainahan sitä voi toivoa 😎

[ disclaimer: oraakkelin salkussa on (pitkällä sijoitusajalla) Applen (NASDAQ:AAPL) osakkeita ]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti