27 marraskuuta, 2018

Salkun siivousta ja sotakassan kasvatusta

Mikäs sen mukavampaa kuin pieni rytinä ja pauke osakemarkkinoilla... jos odottelee sopivia ostopaikkoja.

Tässä kun on tullut tätä alavireistä menoa (pääosin) sivusta seurattua, niin päätin tehdä kuitenkin sellaisen tempun, että myin salkusta muutaman pienehkön position, joita oli tarkoitus pitkällä aikavälillä kasvattaa suuremmiksi, mutta jotka nyt saivatkin monoa. Tämä tietyllä tavalla sotii omaa sijoitussuunnitelmaani vastaan, mutta uskoisin tietäväni mitä teen. Köh köh. Kuuluisat viimeiset sanat... ehkäpä 😇

Joka tapauksessa kohdennan tulevaisuudessa fokusta entistä enemmän salkun coreen ja myös samalla tiivistän sitä. Tuossa vähän aikaa sitten omistin 15 eri yritystä, mutta se on aivan liikaa. Sanoisin nyt, että maksimissaan 10 yritystä on vielä sellainen määrä, jonka seuraaminen onnistuu ja pysyy järkevissä rajoissa, mutta toki meitä sijoittajia on moneen junaan ja joku toinen pystyy hanskaamaan helposti 20+ yrityksenkin seurannan. On myös varmasti paljon sijoittajia, jotka vain ostavat, holdaavat eivätkä pahemmin päivittäin/viikoittain seuraile näitä yrityksiä, ja tämähän on myös ihan validi tapa toimia markkinoilla. Minulle se ei sovi, koska sijoittaminen on ensisijaisesti harrastus, joka tuottaa nautintoa ja vasta toissijaisesti (toivottavasti) tuo tulevaisuudessa mukanaan vaurastumista. Ja koska siis itse seurailen omistamiini yrityksiin liittyvää uutisointia ja pörssiä muutenkin lähes päivittäin, niin vähemmän on enemmän. Riski tässä varmuudella kasvaa, kun salkkuyritysten määrä pienenee ja jäljelle jäävien omistusten painoarvot kasvavat, mutta taas kerran... luulisin tietäväni mitä teen. Ja hymiö tähänkin perään.

Omista omistuksista tällä hetkellä Facebook on laskenut huomattavan paljon ja on arvostustasoltaan mielestäni jo nyt erittäin houkuttelevissa hinnoissa. Koska omassa salkussani se on jo suhteellisen suurella painoarvolla, en ole tähän mennessä omistusta sen osalta kasvattanut. Jos tässä kuitenkin käy niin, että osakkeen arvo sulaa entisestään, niin pitänee ehkäpä tarttua kuitenkin annettuun tilaisuuteen. Kohut tuntuvat seuraavan yritystä toisensa perään, firma ei tunnu tekevän pr-mielessä oikein mitään oikein ja lehdistö metsästää Facebookia antaumuksella, samoin kuin poliitikot sekä demokraattien että republikaanien leireistä. Jokainen voi miettiä kuinka paljon tässä taustalla on se, että Facebook on lähinnä mainosrahalla elävä yritys ja kuinka paljon juurikin perinteinen lehdistö on menettänyt em. rahavirrasta, kun se onkin ohjautunut yhä suuremmissä määrin Facebookin ja Googlen tapaisten yritysten taskuihin. Tietyllä tavalla Facebookin kurssilaskua voi siis pitää täysin perusteltuna, mutta sanoisin silti itse, että vain hetkellisenä kupruna yrityksen tarinassa pitkässä juoksussa. Lisäksi kyseessä on edelleen velaton yritys, jolla on likvidejä varoja käteisenä ja käteiseksi muutettavina assetteina yli 41 miljardin dollarin edestä. Tämä pienentää ainakin omissa skenarioissani Facebookin sijoitusriskiä huomattavasti (vaikka pitää aina huomioida, että suurikaan käteisvaranto millään yrityksellä ei tarkoita mitenkään automaattisesti sitä, että em. yrityksen johto osaisi sitä järkevästi käyttää).

Toinen houkutteleva kohde tällä hetkellä mielestäni on Apple, jonka kurssilaskua pidän jopa vähän perusteettomana (vs. Facebook, jonka osalta sen voi tosiaan ymmärtää kohuineen kaikkineen). Sijoittajat hermoilevat, analyytikot maalailevat mustia pilviä taivaalle ja varmasti potentiaalisia ongelmia onkin tulevaisuudessa mahdollisesti tarjolla mm. laskevien puhelinten myyntimäärien kanssa, mutta... niitä on potentiaalisesti aina tarjolla kaikkien yritysten osalta. Kirjoittelin aikaisemmin, että Applen osalta ostopaikka olisi alle $190 tasoissa ja nythän ollaan menty kevyesti sen alle. Pitkässä juoksussa yksi maailman vahvimmista brändeistä pitää paikkansa, jos nyt jotain katastrofaalista ei tapahdu. Applen laitteita käyttänyt ja ekosysteemiin vahvasti integroinut käyttäjä ei kovinkaan helposti vaihda Androidin puolelle. Jos veikata pitäisi, niin sanoisin niin, että laitteiden vaihto-/hankintaväli vain korkeintaan kasvaa ennemmin kuin siirto kilpailijan ja kokonaan erilaisen ekosysteemin puolelle. Edelleen kokonaisuudessaan kasvava laitemäärä lisää potentiaalisia (myös siis rahaa sisään tuovia) käyttäjiä Applen omien enemmän tai vähemmän integroitujen palveluiden osalta. Markkinatilanne yleisesti sekä FAANG:in ja teknologiasektorin lasku iskee paraatipaikoilla keikkuviin isoihin yrityksiin monesti kovemmin kuin pienempiin, ja siltähän Applekaan ei siis ole voinut välttyä. Haasteita lyhyellä aikavälillä tuo kuitenkin omasta mielestäni kaikkein eniten se, että Apple ei tosiaan enää ilmoita puhelinten myyntimääriä ja kunnes analyytikot oppivat arvostamaan yritystä eri tavoilla (lue: joutuvat tekemään enemmän sitä omaa perustyötään pelkkien kvartaaleittain julkaistujen muutaman numeron vertaamisen sijaan), niin volatiliteetti ja lasku varmasti varjostavat Applea. Katsotaan siis miten kurssi kehittyy, mutta kovasti houkuttelisi pieni omppusiivu lisätä salkkuun.

P.S. Lisäsin tässä vähän aikaa sitten myös uuden omistuksen salkkuun pienellä alkupositiolla, mutta kirjoitetaan siitä ihan erikseen oma blogikirjoitus paremmalla ajalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti