Jatketaanpa tätä listaa seuraavien kolmen yrityksen osalta. Tällä kertaa vuorossa ovat sijat 4-6 ja vieläkin mennään onnistuneiden sijoitusten parissa, ainakin rahallisessa mielessä. Pakko kyllä myöntää, että ei ole tullut ikävä näitäkään osakkeita niiden myymisen jälkeen, minkä tajusin kun näitä sijoituksia tässä kirjoittaessani pohdin. Mitä enemmän asiaa mietin, niin sitä vahvemmaksi muodostuu käsitys siitä, että keskittyminen Yhdysvaltojen markkinoille on ollut se minulle oikea vaihtoehto.
Mutta mennäänpä sitten varsinaiseen asiaan ja tässä vielä linkki ensimmäiseen osaan, jossa käsittelin sijat 1-3.
NEROKAS NELONEN
Sampo Oyj
Sampo oli suhteellisen tuottoisa sijoituskohde itselleni. Tosin samalla myös vähän tylsä, jos näin kehtaa sanoa. Tuottoa tuli ja firman johto Björn Wahlroosin johdolla toi tiettyä statusta kyseisen yrityksen osakkeiden omistamiseen. Oli aina hienoa olla niin sanotusti sampolainen. Samaa fiilistä en ole saanut oikein minkään muun yrityksen kanssa enkä osaa tätä kyllä oikein edes itselleni selittää. Fiilisjuttuja ehkäpä? Tosin näinä vuosina tuli myös luettua Nallen kirjat Markkinat ja demokratia ja Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta, joten ehkä kyse oli sittenkin vain tästä? No, sama tuo. Osinkoakin Samposta irtosi vuosien aikana sen verran kivalla tuottoprosentilla, että se jättää suurimman osan muista sijoituksistani (sekä nykyiset että entiset) jälkeensä. Pidin myös itse Sampon tietystä turvallisuudesta ja vakaudesta. Koskaan ei pahemmin tarvinnut pelätä mitään suuria yllätyksiä, jos nyt pienehköä aallokkoa toki Sampon kanssakin välillä tuli vastaan. Tätä voisi jopa pitää klassisena esimerkkinä sijoituksesta, jota voisi ostaa salkkuun ja sen jälkeen antaa sen vain olla koskaan sen tarkemmin katsomatta kurssikäyrän kehitystä ja ajatella tehtyä sijoitusta puhtaasti vain ja ainoastaan tasaista osinkivirtaa ulos pukkaavana Sampona (pun intended).
VAITELIAS VITONEN
Konecranes Oyj
Hyvä esimerkki omalla kohdallani yrityksestä, jota oli taloudellisesti ajateltuna kannattava omistaa, mutta joka ei kiinnostanut minua henkilökohtaisesti ollenkaan. En lukenut sijoituspäätöksen tehtyäni enää yhtäkään osavuosikatsausta tai vuosikertomusta enkä muutenkaan otsikoita enempää perehtynyt firman toimintaan. Nostureita sinne, nostureita tänne. Älkääkä nyt käsittäkö väärin, koska Konecranes itsessään oli mitä mainioin yritys, omistin sitä mielelläni ja se oli tosiaan omalla kohdallani rahallisesti yksi parhaista sijoituksistani (onnistuin toki ihan vahingossa ostamaan tätä aika pohjilta). Konecranesista tulee minulla - positiivisella tavalla - mieleen dieselveturi, joka puksuttaa menemään tasaisella vauhdilla ylä- ja alamäistä välittämättä omaa työtään tehden ilman, että on koko ajan tuomassa sitä framille tai muuten kehumassa itseään. Tasaisen varmaa suoritusta ja muistaakseni osinkokin oli ihan muikea tällä firmalla. Pitää kyllä sanoa, että en ole seurannut osakkeet myytyäni ollenkaan Konecrasein tapahtumia ja sekin kertoo kyllä jotain. Tosin ehkä enemmän minusta kuin yrityksestä itsessään ja monelle turvallisuutta arvostavalle sijoittajalle pitkässä juoksussa Konecranes on varmaan oivallinen sijoituskohde.
KIITETTÄVÄ KUTONEN
Nordea Bank Oyj
Myönnetään heti alkuunsa, että ostin Nordeaa puhtaasti osingon takia. Ei siis mikään varsinaisen taktisesti analysoitua ja pohdittu sijoituspäätös. Toki Nordeankin kanssa kävi tuuri ja ostin osakeita useammassa erässä suhteellisen edullisella hinnalla. Voisin yrittää sanoa sitä ammattitaidoksi, mutta ihan puhdasta tuuria se oli. Toki olin seurannut Nordean kurssikehitystä ja taustalla olevaa liiketoiminnan kehitystä ja parit analyysitkin lukenut (ja ainakin omasta mielestäni ne sisäistänyt), mutta kyllä se sijoitus tosiaan tuli tehtyä osinkoprossan takia. Vuosien saatossa tuli kyllä arvonnousua muutenkin ja taloudellisessa mielessä Nordea oli parhaita sijoituksiani. Tässä on kyllä valitettavasti vähän sama taustavire omalla kohdallani kuin ylempänä olevien yritystenkin kanssa eli en siis jaksanut kahlata Nordean osavuosikatsauksia tai muitakaan julkaisuja läpi. Kävin tätä kirjoittaessa kurkkaamassa Nordean kurssia ja kas, sehän on valunut alle 8 euron eli jos nyt haluaisi napata tätä osinkokonetta salkkuun, niin tilanne lienee otollinen... ellei tuo kurssikehitys sitten kerro jostain piilevästä ongelmasta, josta en ole tietoinen, koska en ole Nordeaakaan osakkeiden myymisen jälkeen seurannut yhtään.
Jäljelle jäivät vielä jälkimmäiset kuusi osaketta eli käsitellään sijat 7-12 varmaankin yhdellä kertaa joskus tuonempana. Siihen joukkoon mahtuukin jo sitten epäonnistumisia, harha-askelia, paikallaan junnanneita ja muuten vaan heikkoja sijoituksia, tai ainakin sijoituspäätöksiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti