18 elokuuta, 2020

Yksi huonoimmista sijoituspäätöksistäni

Huonoista sijoituspäätöksistä ja epäonnistumisista on aina yhtä hankala kirjoittaa mustaa valkoiselle. Yleisesti ottaen omien onnistumisten esille nostaminen (vaikka ne olisivat puhtaasti tuurista ja/tai yleisestä pörssinoususta johtuvaa) on paljon miellyttävämpää ja itsetuntoa kohottavampaa. Tämä ei toki ole yllätys varmaankaan kenellekään meistä. Nostan kuitenkin tässä nyt esimerkin vuoksi esille viimeisten noin kolmen vuoden ajalta sen oman suurimman mokani markkinoilla. Kolme vuotta siksi, että suunnilleen niin kauan olen nyt sijoittanut pelkästään Yhdysvaltojen markkinoille.

Macy's. Joskus niin kovin ikoninen tavarataloketju itsenäisyyspäivän ilotulituksineen ja nyt lähinnä surullisen kuuluisa rämpijä, joka taistelee olemassaolostaan muuttuneessa maailmassa. Toki juurikin edellä mainittu seikka on myös tämän tavarataloketjun kohdalla ollut ennalta arvaamaton negari ja asia, jota ei toki olisi voinut vuoden 2019 puolella ennustaa ja jonka johdosta annan itsellekin vähän siimaa tässä kohtaa. Vaikka Macy'sin liikevaihto ja katteet eivät olleet mitenkään nousujohteisella käyrällä aiemminkaan uskoin itse kuitenkin siihen sijoituspäätöstä tehdessäni, että yritys saisi suunnan muutettua ja löytäisi sen oman nichen yhdistämällä keskivertoa hieman laadukkaampien vaateparsien kaupan, kivijalkaliikkeiden tuoman nouto- ja palautuspalvelun sekä sähköisen kauppapaikan (joka onkin ollut se ainoa valopilkku viimeisen puolen vuoden aikana).

Uskoin väärin tai no, vastausta ei oikeastaan ehditty edes saamaan, ja saa nähdä saadaanko koskaan tähän kysymykseen, koska maailmanlaajuinen pandemia pisti kaiken uusiksi. Asiakasvirrat kaupoissa ovat alamaissa ja vaikka vaatteiden myynti ei varmaan koskaan tule kokonaisuudessaan siirtymään nettikauppaan jo ihan siitä syystä, että monet meistä haluavat sovittaa ja mallata vaatteita ja kenkiä kaupassa, niin tuntuu siltä, että tällä hetkellä kukaan ei yksinkertaisesti vain osta vaatteita muutenkaan.

Ostoja olen 1,5 vuoden aikana tehnyt kolme kappaletta, keskihinta niille on $17.76 ja ne on tehty suunnilleen alla olevan kuvan mukaisina ajankohtina. Laskevaan puukkoon, joka on laskenut... ja laskenut... ja laskenut vähän lisää. Tällä hetkellä Macy'sin osake on noin seitsemän dollarin tasolla ja pahimmillaan keväällä se oli himpun päälle $4. Realisoimattomat tappiot olivat tällöin jossain -75% ja -80% välillä. Eipä paljon naurattanut silloin, jos ei naurata vieläkään. Toki rahallisessa mielessä panostus ei alunperinkään ollut suuri (kiitos vain tunnollisen hajautuksen), mutta eihän se koskaan ole kiva myöntää tappiota ja katsella sitä yhtä valtavaa punaista miinusta salkussa.

Mitään kummempaa seikkaa ei ole näköpiirissä sille, että Macy's saisi mistään nostetta tahi tuloksentekokykyä ja siten positiivista suuntaa pörsissä, mutta en ole vielä halunnut niin sanotusti klousata tätä. En siis ole lappuja tähän päivään mennessä myynyt enkä ole niitä myymässä nytkään. Lue: koko kroppa on päätä myöten uponneena juoksuhiekkaan, mutta aivot eivät halua antaa periksi 😂 Kai tämäkin on meidän sijoittajien yksi perisynneistä. Jos pörssissä mielestäni olisi nyt parempi sijoituskohde, niin varmasti näin tekisinkin (tai olisin jo tehnyt), mutta arvostustasot lentelevät taas niin korkealla, ettei rahojen sijoittaminen mihinkään seuraamaani kohteeseen houkuttele.

Maaliskuun 30. Macy's iski osingot jäihin, mikä toki oli pakon sanelemana tehty toimenpide. Ja varmasti järkevä sellainen, mutta toki yksi naula lisää arkkuun. Tällä hetkellä salkkua katsoessani Macy's on tappiolla noin -60% (riippuu vähän siitä katsonko tätä dollari- vai eurokurssilla) ja vaikka tästä vähentää vuosien aikana maksetut osingot, niin tappiolla ollaan ihan kiitettävästi. Tarkoitus on kuitenkin jossain vaiheessa viimein realisoida tappiot, mutta koska mitään pakottavaa tarvetta itselläni siihen ei juuri nyt ole, niin katsellaan rauhassa. Kun tämä em. asia joskus tapahtuu, niin palataan silloin vielä kertaalleen aiheeseen ja tsekataan lopullisten tappioden määrä. Niin ja kaksi asiaa olen oppinut: tavarataloihin ja pienen marginaalin "rättikauppaan" en sijoita enää koskaan - ainakaan suoraan - ja laskevaan puukkoon sijoittaminen ei myöskään ole useinkaan hyvä tapa toimia... kuten itseäni viisaammat ovat usein saarnanneet, mutta jota en ole halunnut uskoa ilman omaa henkilökohtaista kokemusta. No, nyt on kokemusta. Riittävästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti