13 elokuuta, 2020

Salkussa piipahtaneet jenkkiosakkeet vuosina 2017-20

Avataanpa tässä nyt salkun sisältöä historiatietojen osalta, koska menneiden vuosien aikana olen kirjoitellut ainoastaan yksittäisistä osakeomistuksista, mutta tilanne on aika paljon tässä reilun vuoden aikana muuttunut. Siivousta salkussa on tehty itse asiassa jo vuoden 2019 alusta asti ja olen viimein yrittänyt olla hätiköimättä ja pitäytyä siiinä alkuperäisessä sijoitussuunnitelmassani (miten se onkin niin vaikeaa?).

Alemmassa taulukossa on listattuna aakkosjärjestyksessä kaikki salkussa vuoden 2017 jälkeen piipahtaneet jenkkilässä listatut osakkeet, mutta jotka eivät siis enää ole osa salkkua. Osa näistä osakkeista oli salkussa muutaman viikon tai kuukausia, osa vuosia. Lähes kaikkien osalta painoarvo on aina ollut aika pieni eli yksikään näistä ei ole salkussa koskaan ollut ns. tukijalka. Isommalla painoarvolla salkussa oli ainoastaan Facebook, josta lopulta luovuin ainoastaan sen takia, että ko. putiikkihan ei osinkoa maksa. Sain kotiutettua siitä suhteelliset hyvät tuotot ja ne siirsin sellaisiin yrityksiin, jotka kasvattavat salkun osinkovirtaa. Veroseuraamukset eivät toki naurattaneet tälläkään myyntikerralla.

  • ALK (Alaska Air Group, Inc.)
  • ATVI (Activision Blizzard, Inc.)
  • BILI (Bilibili Inc.)
  • CMI (Cummins Inc.)
  • CXW (CoreCivic, Inc.)
  • FB (Facebook, Inc.)
  • FLO (Flowers Foods, Inc.)
  • GOOS (Canada Goose Holdings Inc.)
  • HAS (Hasbro, Inc.)
  • HEXO (HEXO Corp.)
  • IQ (iQIYI, Inc.)
  • ITW (Illinois Tool Works Inc.)
  • JD (JD.com, Inc.)
  • OZK (Bank OZK)
  • PM (Philip Morris International Inc.)
  • RTN (Raytheon Company silloin kun tätä omistin, nykyisin RTX)
  • T (AT&T Inc.)
  • TCEHY (Tencent Holdings Limited)
  • YY (YY Inc. silloin kun tätä omistin, nykyisin JOYY Inc.), 

Kun nämä nyt tuli tähän listattua, niin vetää kyllä hiljaiseksi 😓 Järjetön määrä sijoituksia, joista suurin osa on tehty hätiköiden ilman kunnollista pohdintaa enkä edes halua laskea yhteen kaupankäyntikuluja (tämä siitäkin huolimatta, että olen kivijalkapankkini suuntaan asiakkuudessa, jonka puolesta kulut ovat erittäin kilpailukykyiset). 

Tavoitetila itselläni oli joskus aikaisemmin pitäytyä noin 10 yrityksessä, mutta kuten tuosta ylempää huomaa, niin tavoitetila ja todellisuus eivät oikein koskaan ole kohdanneet. Oppirahoja on edelleen maksettu, vaikka sijoitushistoriaa on ollut takana lähes 15 vuotta; tosin puhtaasti ja pelkästään osakemarkkinoilla reilusti vähemmän. Koska kaikkea mielenkiintoista on tuntunut koko ajan löytyvän ja koska FOMO, niin aivan liikaan on tullut osteltua ja aivan vääriä firmoja. Sanon tämän siitäkin huolimatta, että lähes jokaisen yllä olevan firman kohdalla luovutusvoittoa on kuitenkin saatu.

Lisäksi tuo into sijoittaa kiinalaisiin firmoihin - BILIIQ, JD, TCEHY ja YY - päättyi yhtä nopeasti kuin se alkoikin ja yhteenkään kiinalaiseen firmaan en koskisi enää tikullakaan, mutta tämä on vain ja ainoastaan oma henkilökohtainen mielipiteeni eikä tarkoitus ole arvostella muiden mahdollisia sijoituspäätöksiä. Tencentistä jäi mieleen se, että OTC Pink Sheet osakkeena se oli erikoinen kokemus ihan jo siinä mielessä, että kurssia ei pystynyt oikein kunnolla kotimaan pankin kautta seuraamaan edes 15 minsan viiveellä. Lisäksi Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen aina vaan jatkuva kauppa- ja teknologiasota (lue: nyt viimeksi TikTok) ei ainakaan vähennä minkäänlaista riskitasoa em. sijoituksissa.

HEXO oli sijoitukseni FOMO:n myötä kannabisbuumiin ja sen osalta kävi tuuri, koska irtauduin omistuksesta reilun kuukauden päässä ostosta ja sain myytyä plusmiinusnolla-hinnalla laput pois. Sen jälkeen HEXO onkin sulanut senttiosakkeeksi, joten tuli lopulta tuurilla väistettyä tappiot.

Näistä myydyistä osakkeista ainoastaan ITW ja CMI (ja ehkä FLO) ovat sellaisia, jotka mielelläni näin jälkikäteen ajatellen olisin pitänyt salkussa. En muista enää miksi myin nämä pois, mutta syynä lienee ollut se, että löysin (muka) parempia sijoituskohteita.

Tällä hetkellä targettina salkun osalta on 20 yritystä tuon alkuperäisen tavoitteen sijaan. Jos ja kun lappujen painoarvokin olisi tavoitteen mukainen, niin puhuttaisiin noin 4-6% painoarvosta per osake. Nykyisellään yksi omistus - eli Apple - on yksinään painoarvoltaan yli 20% koko salkusta johtuen tosin täysin sen huimasti raketoineesta kurssikehityksestä. Tietyssä mielessä tämä kasvattaa riskiä salkussa, mutta toisaalta taas vaikka ompun tämän hetken arvosta sulaisi tältä istumalta 50% pois, olisin silti reilusti plussalla edelleen ompun kanssa.

Palaan jossain myöhemmässä kirjoituksessa salkun nykyiseen sisältöön, listaan kaikki nykyiset omistukset ja kirjoittelen silloin sitten myös perusteista miksi kukin osake salkussa on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti