01 heinäkuuta, 2019

Kroisos Pennittömän paluu!

Kyllä, ihme on tapahtunut ja blogi on vielä hengissä... voisipa sanoa majesteetillisesti, että Kroisos Pennitön nousee tuhkasta, kuin Feeniks-lintu konsanaan... rinasce piu gloriosa! No joo, ilman sen kummempaa hehkutusta voisi sanoa, että innostuin pitkästä aikaa kirjoittelemaan taas jotain näin kesän kunniaksi. Katsotaan mitä tästä tulee ja millaisella syklillä päivityksiä tästä eteenpäin tupsahtelee.

Salkussa on tapahtunut pieniä muutoksia tässä ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Muutamia omistuksia on myyty pois ja pari ihkauutta on tullut tilalle. Ja kuten aikaisemmin mainostamaani sijoitusfilosofiaan ja sen noudattamisen tärkeyteen sopii, ne eivät kumpikaan varsinaisesti mahdu itse itselleni määrittelemään sijoitusmalliin. Mutta säännöthän on tehty rikottaviksi. Köh, kröhöm. Niin ja nuo alasivuilta löytyvät käppyrät ja lappulistat eivät ole enää ajantasalla ja yritän päivittää ne tässä lähiaikoina.

Mutta sitten itse asiaan. Poistuneista sijoituksista ei sen enempää, koska ne olivat sellaisia, joita en ehtinyt täällä edes vielä avaamaan. Siirryn siis suoraan uusin omistuksiin ja käydään niistä tässä läpi kaksi kappaletta ja säästetään vähän tuleviin blogikirjoituksiin.

Macy's, Inc.(NYSE:M)
Kaikkia yleisimpiä sijoitussuosituksia vasten nappasin salkkuuni kivijalkaa. Miksi? No, itse uskon, että ihmiset edelleen haluavat ostaa tuotteita - ja varsinkin muun muassa kalliimpia vaatteita - kaupasta niin, että pääsevät niitä sovittamaan ja peilaamaan. Tämä pätee myös muihin kalliimman luokan tuotevalikoimiin, kuten vaikkapa laadukkaisiin kenkiin ja kelloihin. Verkkokauppa on mitä mainioin asia monessa asiassa, mutta ihan kaikkea se ei korvaa ja on hassu ajatus, että jokainen ihminen haluaisi ostaa tarvitsemansa asiat puhtaasti verkkokaupan kautta. Itse en esimerkiksi ole ostanut talvitakkeja koskaan ilman, että olisin niitä käynyt kaupassa hypistelemässä ja sovittamassa. Tämä lisäksi suurempana syynä kivijalkatavarataloketjuun sijoittamisessa oli todella houkuttelevalle tasolla valahtaneet arvostuskertoimet. Kurssi on sulanut Amazonin uhatessa, no, oikeastaan kaikkea liiketoimintaa nykyaikana. Samaan aikaan Macy's on jatkanut velkataakkansa pienentämistä ja kassavirta on edelleen pysynyt hyvällä tasolla. Toki kivijalassa tehtävästä kaupanteosta puhuttaessa pitää muistaa mainita se, että marginaalien osalta tämä liiketoiminta on aina haastavaa eli pelivaraa ei verkkokaupan tyylisesti ole oikeastaan ollenkaan. Joka tapauksessa Macy's voisi oikeastaan jatkaa nykyisellä linjalla (siis ilman kasvua), takoa vain samalla tasolla pysyvää tulosta ja se saisi maksettua velkansa pois muutaman vuoden aikana. Siis niin halutessaan. Osinkoprosentti on korkeahko, mutta payout ratio on silti erittäin hallittavalla tasolla. Macy's on myös muutakin kuin pelkkä Macy's eli ketjuun kuuluvat Bloomingdale's ketju sekä isoimpana kasvualustana kauneudenhoitoon keskittynyt Bluemercury ketju. Bluemercury tuottaneekin sen tulevan kasvun, jos sitä nyt suuremmalti on tulossa. Macy's omistaa myös erittäin halutuilla paikoilla isoissa kaupungeissa sijaitsevia arvokkaita kiinteistöjä ja ne toimivat tietynlaisena perä-/turvalautana tämän sijoituksen osalta. Toiset sijoittajat laskevat niille miljardiluokan arvostuksia, ja näin varmaan onkin ainakin jollain tasolla, mutta jos ja kun niitä ei olla realisoimassa, niin silloinhan ne eivät tuota kuitenkaan mitään niin sanotusti viivan alle. Joka tapauksessa turvaa ne kuitenkin tietyssä mielessä tuovat, ja ovat myös tehneet sen, että Macy's on nykyiseltä markkina-arvoltaan huomattavasti alakanttiin arvostettu verrattuna koko yrityksen yritysarvoon (itse asiassa nykyisellään markkina-arvo on alle puolet yritysarvosta). Jos minulla olisi sijoituskassassa ylimääräistä, niin ostaisin ehkä vielä vähän lisää tätä lappua.

Canada Goose Holdings, Inc. (NYSE:GOOS)
Edellisen kappaleen talvitakki-aasinsillan kautta sitten tähän kohteeseen eli salkkuun päätyi myös tätä kanadalaista, sekä erittäin kalliista että laadukkaista talvitakeistaan tunnettua hannuhanhea. Olin pitkään seuraillut tätä yritystä ja harmitellut sitä, että arvostukertoimet olivat nousseet niin tähtitieteellisiksi, että en mitenkään voinut antaa itselleni lupaa sijoittaa edes pientä spekulatiivista pottia tähän kiinni. No, kävipä niin, että toukokuun lopussa yritys julkaisi 2019-Q4 tuloksensa ja analyytikot eivät siitä pitäneet. Kasvua tuli, mutta ei niin paljon kuin olisi toivottu ja varsinkin ennuste tulevasta vuodesta jäi analyytikkojen arvioiden alapuolelle ja sehän ei ole hyvä juttu. Paitsi, jos olet ollut odottamassa ostopaikkaa 😀 Kurssi notkahti muistaakseni ainakin 13-15% laakista ja itse painoin ostonappia. Ihan pohjilta en toki onnistunut ostamaan, mutta itseäni miellyttävällä hinnalla kuitenkin. Suurin syy notkahdukseen taisi lopulta olla siinä, että yritys itsessään ohjeisti tulevalle vuodelle "vähintään 20%" liikevaihdon kasvua, joka äkkiseltään vaikuttaisi olevan huomattavan alhainen lukema verrattuna aikaisempien vuosien toteutuneeseen kasvuun. Se pointti, minkä analyytikot missasivat, oli se, että yritys on itse asiassa jo vuosien ajan aina ohjeistanut täsmälleen samaa "vähintään 20%" liikevaihdon kasvua. Toki kasvu tulee ajan saatossa hiipumaan, mutta pidin silti tätä markkinoiden ylireaktiona ja toisaalta 20% vuotuinen liikevaihdon kasvu ei sekään olisi itsessään mitenkään huono tulos. Canada Goose on laajentumassa Kiinassa lisää (heillä on siellä yksi liike) ja samoin Euroopan puolella ollaan avaamassa muun muassa Ranskassa ja Italiassa uudet liikkeet nykyisellään maailmanlaajuisesti jo olemassa olevien 11 liikkeen lisäksi. Lisäksi verkkokaupan kasvu on ollut nousussa ja siinähän marginaalit ovat huomattavasti kivijalassa tehtävää kaupantekoa isommat. Hauska knoppitieto on se, että Canada Goosella on ainakin yhdessä liikkeessään ns. cold room, jossa talvitakkia pääsee kokeileman talvea vastaavissa oloissa. He myös ostivat viime vuoden loppupuolella pienehkön kenkäfirman nimeltä Baffin, Inc. ja ainakin kertomansa mukaan tulevat tulevaisuudessa tämän osaamisen myötä kehittämään oman brändin alla talvikenkiä. Riskinen sijoitushan tämä on ja esimerkiksi Kiinassa Canada Goose on jatkuvasti väärennettyjen takkien osalta uhattuna, sekä liikevaihdon että imagotapion osalta, ja samoin riskikerroin nousee siksi, että talvitakeissa käytettyjen aitojen höyhenten ja kojootinnahkojen osalta Canada Goosella on - voisiko sanoa - jatkuva sotatila PETA:n (People for the Ethical Treatment of Animals) kanssa. Itse uskon sijoittamisessa yleisesti brändien voimaan ja näkisin, että Canada Goosella on kasvuvuosia vielä edessään liiketoiminnankin mahdollisesti laajentuessa vaatepuolella vielä muihin tuotekategorioihin ja siksi tähänkin yritykseen sijoitin.

Tässäpä nyt kaikki tältä erää. Palataan seuraavalla kerralla muutamaan toiseen uudehkoon sijoituskohteeseen ja jos intoa riittää, niin päivitellään lyhyesti kuulumisia vanhojen omistustenkin osalta.

Muistakaa nauttia auringosta!

1 kommentti: